Γιάννης Σπιλάνης, Οικονομολόγος-Περιφερειολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Παρατηρητηρίου

Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία), απέκτησε Διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη: Η ελληνική περίπτωση» (1985). Εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός επιστήμονας στην περιφερειακή ανάπτυξη (1987-90). Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική Τουρισμού» στη Χίο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, νησιωτικής ανάπτυξης και τουριστικού σχεδιασμού. Ως μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που αναφέρονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στον τουρισμό και σχετίζονται με τον νησιωτικό χώρο. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής» (εκδόσεις Gutenberg) και τη μελέτη «Towards an observatory and a “Quality label” of tourism sustainability in the Mediterranean» που εκδόθηκε από τους UNEP/MAP/Plan Bleu. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ εκπόνησε τον «Οδηγό και Εγχειρίδιο Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για ΟΤΑ». Ως επικεφαλής ομάδας για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως παγκόσμιου πόλου έρευνας για θέματα νησιωτικότητας, επιμελήθηκε σε συνέργασία με τον Θ. Κίζο την έκδοση του «Ατλαντα των Νησιών» και του συλλογικού τόμου «Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Η περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου».

Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013). Είναι περιφερειακός σύμβουλος στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου από το 2014.


Συνεργάτες


Σοφία Καράμπελα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η Δρ. Σοφία Καράμπελα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), Διδάσκουσα (Αγροτουρισμού) στα Τμήματα: α. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης & β. Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και ως ερευνήτρια σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών, στα δίκτυα επιχειρήσεων, στον τουριστικό σχεδιασμό και στη βιωσιμότητα προορισμών. 

Θανάσης Κίζος, Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πλήρες βιογραφικό θα βρείτε εδώ.

Μιχαήλ Χ. Χατζηευσταθίου, Ιχθυολόγος – Δρ. Περιβαλλοντολόγος

Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του Δρ. Μιχαήλ Χατζηευσταθίου είναι η συμβολή των θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά, νησιώτης στην καταγωγή, και είναι Πτυχιούχος Ιχθυολόγος ΤΕ, με MSc στην Περιβαλλοντική Μηχανική, και PhD στην Περιβαλλοντική Πολιτική & Διαχείριση. Σήμερα είναι ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής & Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (Γενική Διεύθυνση Αλιείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), Διδάσκων στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), και Ερευνητικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Διετέλεσε Σύμβουλος Αλιείας του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, και του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου (9/2010 – 6/2013), και Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (10/2012 – 9/2013). Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην έρευνα, στην παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, και στην κατάρτιση, έχοντας εργαστεί στο Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, στο Εργαστήριο Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ως σύμβουλος και εκπαιδευτής στην Ελλάδα (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης), και στο εξωτερικό (Εσθονία, Κροατία, Σερβία, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, κλπ.). Την διετία 2019-2021 είναι Ταμίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ), και επικεφαλής της ειδικής Ομάδας R&D, ενώ διετέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος του 7 φορές και Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής 5 φορές.


Περισσότερες πληροφορίες στα:

http://gr.linkedin.com/pub/dr-michael-chatziefstathiou/0/316/742/ http://www.researchgate.net/profile/Michael_Chatziefstathiou

Πλήρες βιογραφικό θα βρείτε εδώ.


Υποψήφιοι Διδάκτορες


Γιώργος Αυγουστίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο Γιώργος Αυγουστίδης είναι μηχανολόγος μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με μεταπτυχιακές σπουδές στη διεθνή επιχειρηματικότητα (Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ) και την παρούσα στιγμή εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στη Νησιωτική Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο παρελθόν εργάστηκε στο Λουξεμβούργο με την Ernst & Young ως σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στη συνέχεια ως εξωτερικός συνεργάτης του Δικτύου Αειφόρων Νήσων. Σήμερα είναι εξωτερικός συνεργάτης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου.

Ιωάννης Κατσούνης, Κοινωνιολόγος – Διεθνολόγος, Ερευνητής – Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο Ιωάννης Κατσούνης είναι Κοινωνικός και Πολιτικός Επιστήμονας. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Πειραιά (2013). Από το 2015 εργάζεται ως ερευνητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα κοινωνικής συνοχής, βιώσιμης ανάπτυξης, νησιωτικής ανάπτυξης, ναυτιλιακής Κοινωνιολογίας και γαλάζιας οικονομίας. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και έργων που σχετίζονται με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διδακτορική του διατριβή εξετάζει τη συμβολή της γαλάζιας οικονομίας στη συνοχή και ανάπτυξη των ελληνικών νησιωτικών περιφερειών.

Πλήρες βιογραφικό θα βρείτε εδώ.

Αγγελική Μητροπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

H Αγγελική Μητροπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και παράλληλα εργάζεται σε εταιρία ερευνών. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας και πτυχιούχος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί συχνά σε διάφορα μέσα για θέματα κυρίως κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Έχει επίσης παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφίας. Τέλος, έχει εργαστεί  στο παρελθόν στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρία συμβούλων και σε διαφημιστικό-δημιουργικό γραφείο καθώς και στον δημόσιο τομέα ως επιστημονική σύμβουλος κυρίως σε θέματα νησιωτικής πολιτικής, τουρισμού και πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δημοσιεύσεις, μπορείτε να δείτε εδώ. e-mail: amitro@env.aegean.gr